Bli klar til skisesongen! 

Vinteren er rett rundt hjørnet og flere ønsker å bruke årstiden til skiaktivitet. Enten du er typen som helst tar de smale skiene til bruk i langrennsløyper, eller du tar de bredere skiene til bruk i alpinbakker eller uberørte fjellsider,blir opplevelsen bedre om du er litt forberedt. 

Langrenn

Langrenn er en skånsom treningsform for hele kroppen som utfordrer både balanse, styrke og ikke minst kondisjon. Mange er flinke til å stimulere kondisjonen gjennom gå- og/eller løpeturer gjennom høsten, men kjenner at armene fort blir slitne når de tar i bruk skiene. Derfor bør du gjerne legge inn litt styrketrening nå, det er ikke for seint! 

Styrketrening gir rask og målbar fremgang og du trenger ikke mange ukene med styrketrening før du kjenner at du har litt mer styrke i armene til skigåingen. De viktigste muskelgruppene du trenger å trene mot skisesongen er muskler i magen, ryggen, skuldrene og armene.  

Kondisjonstrening er den viktigste treningen du bør utføre for å få en bedre opplevelse i skiløypa. Kondisjonstrening utføres enten som kontinuerlig distansetrening med jevn belastning eller intervallbasert trening hvor du veksler mellom høy og lav belastning. Det mest tidseffektive er å gjennomføre intervalltrening, men ønsker du å gå litt lengre skiturer bør du også legge inn noen treninger med jevn belastning og litt lengre tid. Du blir bedre til det du trener på. 

Langrenn er skånsomt og lite skadeutsatt da det er store variasjoner i teknikk og relativt liten ledd- og muskelbelastning i bevegelsene sammenlignet med f.eks. løping.  

Randonee og alpint

Randonee er en krevende kondisjonsaktivitet, men også en aktivitet som krever god styrke i bein, mage og rygg. Oppoverbakkene er ofte lange og bratte, og kravene til kondisjon er absolutt til stede. Nedoverbakkene er for mange desserten på turen, men er minst like krevende. Det stilles store krav til styrke i musklene i beina for å manøvrere nedoverbakkene med potensiell tung, dyp og krevende snø. Mye av kondisjonstreningen til denne aktiviteten kan utføres på samme måte som ved langrenn, men det kan være en ide å øke varigheten og senke intensiteten noe på intervalltreningen, da bakkene er lengre ved randonee-turer enn i langrennsløypa.  

Alpint og utforkjøringa på randonee-turene er aktiviteter med store krefter og potensielt høy skaderisiko med særlig vridningsrelaterte skader i knær. Ved riktig styrketrening kan du redusere risikoen for disse skadene betraktelig. Sørg for å få trent styrketrening i lår og hofter, samt mage og rygg for å være best mulig rustet. 

Uansett hvilken type skiløper du er og hvilket ambisjonsnivå du måtte ha for skituren så har team Sprek kunnskapen og erfaringen for å hjelpe deg til en god skiopplevelse, enten du ønsker å forbedre formen eller å komme deg tilbake til skiløypa om du skulle være uheldig å skade deg. Vi håper å se deg i løypa, i bakken eller på fjellet til vinteren!