Hva er styrke?
Muskelstyrke er en muskels evne til å utvikle kraft i den hensikt å skape bevegelse. Vi trenger muskelstyrke til de fleste oppgaver i livet som krever bevegelse. Noen aktiviteter trenger mer styrke enn andre. Tenk på hvordan hverdagen ville vært uten styrke. Hvordan skulle vi klart å reise oss opp, eller hvordan ville du båret inn vedkurven uten muskelstyrke?
Mange av oss tar kanskje litt lett på at vi har den styrken vi trenger? Vi forventer at vi skal ha styrke til de daglige gjøremålene vi har.
Fra vi er spedbarn utvikler muskelstyrke og motorikk seg med modning og vekst. Når vi kommer til ungdomsårene skjer det store endringer i kroppene våre. Hormonelle endringer med økning i testosteronnivåer bidrar til at muskelvekst kan skje på bakgrunn av muskulær belastning. Stiller vi store krav til musklene våre ved å utføre tunge eller eksplosive oppgaver vil musklene og nervesystemet øke tilgangen til styrke gjennom kraftigere nervesignal og økt muskelmasse. Dersom kravene er små og vi er lite i bevegelse mister vi muskulatur og styrke på nervesignal. Når vi blir eldre taper vi en del muskelstyrke på grunn av reduserte nivåer med veksthormon, men det største tapet av muskulatur skjer på grunn av økt inaktivitet. I gjennomsnitt taper vi 1-2 % muskelmasse per år etter vi passerer 50 års alder (1).
Effekt av styrketrening på helse
Alle vevstyper i kroppen tilpasser seg den belastningen vi utsetter kroppen for. En håndverker har mer træler i hendene enn en kontorist, nettopp fordi hen har belastet huden i hendene hardere og huden har bygget opp en større kapasitet til å motstå belastningene. Det samme skjer altså med muskulaturen vår og skjelettet vårt. Styrketrening er anbefalt gjennomført minimum to ganger i uka av helsemyndighetene. Dette medvirker til økt muskelfunksjon som vi drar nytte av gjennom en mer funksjonell og selvhjulpen hverdag, bedre balanse og økt ganghastighet. Styrketrening har en positiv effekt på beintetthet og forebygging av bruddskader relatert til beinskjørhet (2). I tillegg til lidelsene grunnet lårhalsbruddet kommer økt risiko for komplikasjoner som blodpropper, lungeemboli og langvarig sengeleie (3). En 70-åring har i gjennomsnitt to tredjedeler av benmassen til en 30-åring (4).
Hverdagssprek
Evnen til å utføre daglige aktiviteter uten behov for hjelp er viktig for eldre menneskers livskvalitet. Styrketrening gjør oss kapable i å opprettholde funksjonell uavhengighet. Styrketrening hjelper eldre med å bevare evnen til å gå, reise seg fra en stol, bære dagligvarer og utføre andre nødvendige oppgaver (5). Styrketrening har også vist seg å bidra til å redusere belastningen på sirkulasjonssystemet, da styrketrening bidrar til å senke blodtrykket (6).
Referanser
- Vandervoort AA. Aging of the human neuromuscular system. Muscle Nerve. 2002;25(1):17-25.
- Lau, E. M., Lynn, H. S., Woo, J. W., Kwok, T. C., Melton, L. J., 3rd, Prevalence of and risk factors for sarcopenia in elderly Chinese men and women. (2006). Osteoporosis International, 17(11), 1727-1733
- Smith, J. (2010). Hip Fractures in the Elderly. Orthopedic Nursing, 29(2), 133-137.
- Flaten, B., Sørhøy, M. S., Heir, W. (2022, 15. januar). Lårhalsbrudd. NDLA.
- Harvard Health Publishing. (2021). Strength and Power Training. Harvard Health Publishing.
- Cornelissen, V. A., Fagard, R. H., Coeckelberghs, E., & Vanhees, L. (2011). Impact of resistance training on blood pressure and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Hypertension, 58(5), 950-958.