Trening under- og etter svangerskap 

Trening under- og etter svangerskap: En veiledning for helse og velvære 

Graviditet og tiden etter fødsel er to viktige faser i en kvinnes liv hvor fysisk aktivitet kan være en positiv bidragsyter for helse og velvære for både mor og barn. Vi skal nå se nærmere på noen av fordelene trening kan ha i svangerskap og etter fødsel, samt trygge treningsformer. 

Trening under graviditet 

Fordeler:  

Trening i svangerskap har de samme positive helsefordelene enten det er å opprettholde eller øke styrke og utholdenhet, som når en ikke er gravid. I tillegg kan trening ha en positiv innvirkning på humøret vårt og være med på å redusere blant annet stress og angst.  

Trygge treningsformer:  

Trening i svangerskap er trygt, baby ligger trygt i magen, men det er viktig å ikke drive med aktiviteter som utsetter magen for fall eller støt. Naturligvis gjennom svangerskapet trappes belastning og intensitet ned, og det finnes gode alternativer til øvelser som kan være med på å holde i gang treningen. Svømming og yoga er også fine alternativer til den voksende magen. 

Trening etter fødsel 

Fordeler: Trening etter fødsel har mange positive effekter, som å gjenopprette muskelstyrke og forbedre kondisjon. Fysisk aktivitet kan også bidra til bedre mental helse og redusere risikoen for postpartum depresjon. I tillegg gir det mulighet for å tilbringe kvalitetstid med barnet, enten gjennom trening med barnevogn eller hjemmeøvelser. 

Praktiske tips 

  • Sett realistiske mål: Hver kropp er forskjellig, så tilpass treningen til dine egne behov og ressurser. 
  • Inkluder barnet: Finn aktiviteter som lar deg være sammen med barnet, som gåturer/joggeturer med barnevogn og øvelser hjemme. 
  • Søk støtte: Delta i grupper eller kurs for nybakte mødre for å få motivasjon og dele erfaringer. 

Konklusjon 

Trening i svangerskap og etter fødsel er en viktig del av helse og velvære. Det gir både fysiske og psykiske fordeler, og kan hjelpe deg å tilpasse deg de endringene som følger med å bli mor. Husk å lytte til kroppen din og nyte bevegelse i denne spesielle perioden! Dersom du ønsker hjelp med å komme i gang eller trenger tilpasninger, ta kontakt med en av våre Mamma-trenere